Arborele lui Iesel

Despre Galerie

“Arbore”, cu dezvoltare pe imaginea “Arborelui lui Iesei”, scenă des întâlnită în frescele exterioare ale bisericilor din nordul Moldovei.
Ca element relațional între arbore, desfășurarea vegetală și personajul Iesei, apare Firul visului.
În aceste lucrări, atenția este acordată părții dinamice a compoziției, înșiruirea vegetației ca din mosor de fire compunând o aură a arborelui, coroana verticalei.
Tulpina lui Iesei, sau nașterea grădinii spirituale în cea mai elaborată compoziție bizantină creată într-o construcție numerologică incluzând geometria de aur. Fiecare lujer are terminație în cifrele mici reliefând perspectiva inversă ce face parte din răbojul legilor bizantine de contur: tușa, lumina (aur) și perspectiva inversă, unde adaug fundalul albului imaculat cu scris și accente de balans.
Albastru 1, 2, 3, 4, 5 și 6 momente ale zilei, poate fi o notă impresionistă a scenei poziționând-o între metaforă și material.
Iar tija cu fluturi, permite repoziționarea luminii de zi ori de seară în compoziția lucrării. Înșirând pe osia filetată cele 6 module în ordinea diverselor stări: 1 cu 5, 4 cu 6, 2 cu 3.
Această lucrare face parte din seria lucrărilor care se mișcă.

“Toiag din rădăcina lui Iesei, și floare dintr-însul, Hristoase, din Fecioară ai odrăslit”
Dex : Iesei, tatăl regelui și prorocului psalmist David. Este unul dintre strămoșii după trup ai lui Mesia-Hristos.

Categorie

Obiect