Transfer de imagine, Belgia – Bruxelle
Acţiunea cu HAINA DE SFINȚI,“Drumul crucii” – lucrare care face parte din proiectul “Arta în afara galeriei”
Acţiunea cu haina de chip subliniază un transfer al imaginii în zone diferite de percepţie a sacrului. Acest gest îşi găseşte sensul în interacţiunea prin imagine cu oamenii dintr-un anumit loc. Este un mesaj subliminal, prin mişcarea dată şi reflecţie în obiectul purtat ca element de citire, de ”aducere la cunoştinţă”. Tot prin efectul de transfer, modulul celular al întregului oferă imaginea, în mesaj de chip ca dar şi, în acelaşi timp, îşi poartă efectul de captare, citire sau înregistrare a imaginii întâlnite, cu o atenţie specială acordată oamenilor.
Un alt sens este acela al împachetării spirituale prin această haină -”cruce”, prin care se compune armura ca halo impenetrabil faţă de elementul străin. Ca o asemănare cu visul globului protector din copilărie.
Obiectul-haină este compus din două elemente distincte: orizontala şi verticala. Trupul, gluga până la genunchi, creează verticala “cer”, compusă din forme modulare,“celule” ale întregului, cu imagini diferite de sfinţi, inspirat din lucrarea “Icoana tuturor sfinţilor”. Mâinile, “mânecile” hainei, creează orizontala ”pământ”, realizată tot din componente modulare, cu imagini fotografice de mal/pământ. Cele doua elemente distincte creează o cruce, care constituie un habitat al omului ca şi chip – o cruce, casa purtată.
Modulele de lemn pictat şi colat foto sunt compuse într-un întreg de haină, cu o armătură de sfori, trecută prin fiecare latură de modul, plachetă din lemn, realizând pe dosul pătratului de lemn de brad o cruce distinctă din întretăierea cusăturii de sfoară. Luciul de oglindire de pe suprafaţa plăcuţelor pictate creează un mozaic de raze în reflecţie, compunându-i aura.